Vapensäkerhet

När man handskas med något så farligt som ett vapen kommer säkerheten alltid först. Av denna anledning har vi många tydliga regler och lagar som kretsar just kring vapen, hur vi använder dem och även hur de förvaras.

vapen_127166186

Förvaringen av vapen är ytterst viktig av den enkla anledningen att ingen obehörig eller otränad ska ha tillgång till ett vapen som finns i ett hem. Oddsen är att endast en eller en minoritet av hushållet är tränad i hanteringen av vapen. Alla som söker vapenlicens måste komplettera sin ansökan med information om var vapen och ammunition kommer att förvaras. Man måste ange fabrikatet och modellen på det vapenskåp man förvarar vapnet i, och det kommer bara godkännas om skåpet uppfyller kravet för antingen SS 3492 eller SSF 3492. Exempel på sådana skåp kan man se i bland annat butiken Jakto.

Hanteringen av vapen är något som täcks av det enkla faktum att man måste genomgå jägarexamen för att kunna få ansöka om vapenlicens. Enligt en studie som publicerades tidigare i år har införingen av jägarexamen år 1985 haft en väldigt positiv inverkat på antalet vådaskjutningar. Detaljerna kring detta kan man läsa om på sajten Svensk Jakt.

När man genomgår jägarexamen får man lära sig allt om att säkert hantera vapen. Examen har både en teoretisk och en praktiskt det. Den teoretiska delen består av 70 flersvarsfrågor och minst 60 av dessa måste man besvara rätt för att få godkänt.

Den praktiska delen består av ett par delprov. Ett är vapenhantering och avståndsbedömning med hagelvapen och skytte mot både lerduvor och markmål. En annan del är säker hantering och precisionsskjutning med kulvapen. Den sista delen är skytte på stående och rörande älgfigur.

För mer information om detta kan man besöka sajten Jägarexamen.org.