Jakt och pilbåge?

Bågskytte är svårt att bemästra, det är ett helt annat sätt att fälla byten och kräver mycket träning. Idag är det dock inte tillåtet att fälla byten med pilbåge i Sverige, men det har inte gjort sporten mindre populär. Istället för att bege sig ut till skog och mark kan du skjuta och träna på skytteklubbar och till viss del på din egen mark. 

Naturvårdsverket har lagt in som förslag att det ska bli tillåtet med bågskytte under jakten, men under begränsade former. Anledningen exakt varför går de dock inte inpå utan vill skriver endast om att främja jakten och ge fler alternativ till jägarna runt om i landet. Pilbåge kan dock vara lämpligt i fall där du inte vill väsnas och skrämma bort resterande djur från området.

De som vill jaga med båge behöver dock kunna uppvisa certifikat från internationell bågskytteexamen. Det blir ett bevis att jägaren kan hantera pilbågen och är så pass bra skytt att vilt inte går en lidande död till mötes under jakten.

Om du själv vill börja med bågskytte finns det fina bågar att köpa i olika prisklasser. De bästa är anpassningsbara, du kan ställa ned motståndet till nybörjarnivå och sakta öka allteftersom du blir bättre på att hantera bågen.

Bågskytteklubbar finns över hela landet men det kan ändå vara långt mellan din bostad och närmsta klubb. Då kan du starta din egen klubb och slutligen få bidrag för att köpa in utrustning och hyra lokal. Det går smidigt, det enda som tar tid är att invänta ett organisationsnummer från Skatteverket. Tanken är att du inte ska behöva investera dina egna pengar i klubben utan kan få hjälp och stöd av Svenska bågskytteförbundet.