Skidskytte

En sport som kanske inte direkt är kopplad till traditionella skyttegrenar, men som definitivt är en skyttegren och som definitivt är populär i Sverige såväl som resten av Europa, det är skidskytte.

Skidskytte

För den som inte är helt bekant med skidskytte så kommer här en kortare guide hur det går till samt några nyheter från världscupen i den så omtyckta vintersporten.

Skidskytte fungerar ungefär som ett skidlopp men med skillnaden att löparna åker runt med en bössa på ryggen. Beroende på vilken typ av lopp man åker så varierar antalet, men vanligast är att skidskyttarna åker fyra varv runt en bana. En bit in på varvet så kommer de till en skjutvall med nummerordnade platser. Den som leder tar plats nummer 1 som är allra längst till höger. Vid tävlingar som åks fyra varv så är det två stående skjutningar och två liggande skjutningar. För att få komma ifrån skjutvallen så ska man pricka de fem svarta prickarna som är måltavlorna för skyttet.

Vid miss av en eller flera prickar så får man bestraffning som i de flesta loppen är att åka en straffrunda som normalt är ett par hundra meter. Antalet varv man åker straffrundan bestäms av antalet missar. Förutom detta så är reglerna enkla, först i mål eller den med bästa tiden vid målgång har vunnit loppet.

I Sverige har sporten varit populär genom åren tack vare att vi rönt en hel del framgångar. Men för närvarande så ser det lite tungt ut för våra svenska skidskyttar, även om 25-årige Fredrik Lindströms form är stigande, så får han svårt att nå upp till den nästan övermänsklige fransmannen Fourcade, som inlett säsongen ungefär lika starkt som han inlett, genomfört och avslutat de senaste årens säsonger – i överlägsen stil. Oddsen att han ska plocka hem även årets världscup är inte speciellt höga med tanke på hans tidigare prestationer, men är det någon som ska utmana honom så är det förmodligen norrmännen Emil Hegle Svendsen och Tarjei Bö som ska göra det.