Inför älgjakten – utrustning och tillstånd som krävs

Hösten har kommit, vilket innebär att även årets älgjakt är i antågande. Älgjakten är en höjdpunkt för många jaktintresserade i Sverige. En möjlighet till ett avbrott i vardagen, då du tillsammans med dina jaktkompisar får spendera dagarna i naturen på era jaktpass. För att kunna delta i jakten, behöver du både tillstånd och relevant utrustning. Vi har sammanställt det viktigaste sakerna du behöver tänka på nedan.

Tillstånd och förberedelser för att delta i älgjakten

För att delta i älgjakten så behöver du ha licens för ett klass ett vapen som uppfyller kravet på älgjakt. Du behöver även ha nödvändig ammunition samt ett statligt jaktkort. Naturvårdsverket har satt samman en guide för hur du löser ditt statliga jaktkort. I tillägg till detta är det en god idé att i tid inför jakten genomföra skjutprov för att säkerställa att ditt vapen är inskjutet och att du har tillräcklig skjutskicklighet.

Övrig utrustning som kan hjälpa vid älgjakt

För att din upplevelse av älgjakten ska vara så bra som möjligt, är det en god idé att se över din utrustning. Du kommer spendera långa stunder ute på jaktpassen, vilket förutsätter att du har kläder som håller dig varm och torr. Ordentliga kängor och vattentäta kläder som andas är att rekommendera, i tillägg till hörselskydd, kikare och signalväst för att undvika vådaskott. Jägareförbundet har sammanställt en utrustningslista. Det kan vara en hel del att tänka på innan men ger sig ut. Det finns en hel del smarta lösningar nu för tiden för jägare, ta en titt på detta.